Let's Speak Art! -Intercultural youth exchange
 
INFORMATION / INFÓ
 

Pictures / Képek

 
LINKS / LINKEK
 
Bemutatkozás

A "LET'S SPEAK ART!" célja interkulturális élményeket adni minél több embernek, s ezáltal eszközt nyújtani a más kultúrák mélyebb megértéséhez és elfogadásához, valamint utat engedni a közösségben és az összefogásban rejlő személyiség- és kultúraformáló erők számára. Ennek eléréséért különleges ifjúsági csereprogramot szerveztünk öt különböző országból érkezett ötvenöt fiatal részvételével. A hét folyamán a fiatalok egy utcabállal egybekötött gálaestre készültek öt nemzetközi alkotóműhelyben tevékenykedve, és augusztus 20-án mutatták be produkciójukat a városnak.

 

 

 

Az ötlet: A Let’s Speak Art! a művészet nemzetközi nyelvét kínálja a különböző kultúrájú fiataloknak, hogy kommunikáljanak vele egymás közt és a segítségével minél többeknek eljuttathassák közös üzenetüket. A különböző nemzetiségű fiatalokat foglalkoztató képzőművészeti, a filmes, a zenei, a színházas és médiás alkotóműhelyekben a „Kulturális sokszínűség és idegengyűlölet” témáját dolgoztuk fel, majd a produkciókat bemutattuk interkulturális gálaestünkön is. Az előszörre megszervezett rendezvénynek hosszú távú folytatást is tervezünk, lehetőleg minden évben más országban és más témával.

 

Helyszín: Veszprém megyében, a Balatontól kb. 35km-re fekszik Zirc, „a Bakony fővárosa”. Festői környezete, friss levegője és több mint 800 éves történelmének emlékei miatt csereprogramunk kellemes és érdekes helyszínévé vált, hozzájárult az alkotómunka sikeréhez és a találkozó  kellemes légköréhez.

 

Szervező: A 19 fős hazai szervező gárda magját Zirc Városi Ifjúsági Fórum (ZVIF), egy 1998. óta működő civil szervezet alkotta. Fő céljai korosztályi érdekképviselet, hazai és nemzetközi kapcsolatépítések, együttműködések, értékteremtő szabadidős programok, képzések szervezése, továbbá a város ifjúsági klubjának üzemeltetése. A csapat fontos részét alkották azok az ország különböző részeiről, de legfőképpen Zirc környékéről érkezett fiatalok és szakemberek, akik a fórumosokkal együtt hosszú és kitartó önkéntes munkát végeztek a csere előtt, alatt és után is.

 

Résztvevők: Rendezvényünk sikere legnagyobb részben annak volt köszönhető, hogy minden országból nyitott, kreatív és rendkívül aktív fiatalok érkeztek, akikből könnyű volt közösséget formálni. A zirci csoport mellett Romániából - Bukarestből, Görögországból - Kateriniből, Olaszországból – Mantova vidékéről és Németországból - Odenwaldkreisból fogadtunk 6-10 fős delegációkat. A résztvevők életkora 16-tól 20 évig terjedt. Közülük sokan az adott ország egy kisebbségi kultúrájából kerültek ki, vagy más országban születtek, mint ahol élnek. Mindez sajátos szempontot és érdekes többletet adott a téma feldolgozásához.

 

Képzőművészet: a rendezvény során a 12 fős képzőművészeti műhely elkészítette a „Sokszínűség körét” egy különleges körparavánt, melynek minden elemét más fiatal festett saját ötlet alapján. Az így készült elemeket a színek harmóniájának megteremtésével gyúrtuk koherens egésszé, amely a különböző kultúrák egymást kiegészítő együttműködését is szimbolizálja. A műhelyt Földei Barnabás, a III. Béla Gimnázium és művészeti szakközépiskola festőművészeti végzettségű tanára vezette.

 

Film: A 9 főt számláló filmes műhelyt Wittman Csaba, a zirci Stúdió KB munkatársa vezette. A hét folyamán nagy titoktartással és lelkesedéssel elkészített filmes alkotás megtekinthető a Videos / Videók menüpont alatt.

 

Zene: Kőműves Gergely és Bittmann József, a zirci Cuha Delta Bluesbrakers zenekar tagjai vezették a 10 főből álló zenés műhelyt, melyből már a második napra felállt az „LSA Wonderful Music Band”, és a hétvégére két zeneszámot is elkészített, majd bemutatott a gálán.

 

Színház: A győri Vadász Bálint, győri színész barátunk vezette a rendezvény talán legtöbbet „túlórázó”, sokszor szórakozás helyett is keményen dolgozó 13 fős színházas műhelyt. A gálára egy megdöbbentő, maradandó hatású dráma készült el.

 

Média: A mindössze 5 fős médiastáb készítette el azt a számos cikkből, képből és videófelvételből álló sajtóanyagot, amely nemcsak a jelenleg látható multimédiás DVD-ROMon található meg, hanem részben a rendezvény honlapján is. A műhelyt a tököli Tompos Ádám, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció-angol szakos, végzős hallgatója vezette, aki számos ismert orgánumba, többek között a „Heti Válasz” című hetilapba is ír cikkeket.

 

Háttérstáb: A rendezvény kevésbé látható, de annál nélkülözhetetlenebb csapata a programok feltételeit megteremtő négyfős háttérstáb volt, amely reggeltől estig dolgozott, hogy a munka és a kikapcsolódás zavartalanul folyhasson. A stáb munkáját és a rendezvény pénzügyi részét Encz Ica, Zirc Város Önkormányzatának ifjúsági referense, a Zirc Városi Ifjúsági Fórum „anyja” koordinálta.

 

Szabadidő: A rendezvény során igyekeztük a feszített alkotói munkatempót olyan programelemekkel oldani, informálisabbá tenni, amelyek egyrészt a kikapcsolódás mellett közösséget is formálnak, másrészt bemutatják környékünket, természeti és kulturális értékeinket is. Szerveztünk éjszakai túrát a Bakonyban, városismereti játékot Zircen és strandolást is Balatonfűzfőn.

 

Médiapartnerek: Rendezvényünket nemcsak a résztvevő fiataloknak szerveztük, hanem az elkészült alkotásokkal külső megfigyelőkhöz, érdeklődőkhöz is kívánunk szólni, az interkulturalitás üzenetét a lehető legtöbbeknek átadni. Mindezt a médiás műhely segítsége mellett számos partner közreműködésével értük el, akik köszönetet érdemelnek. Partnereink:

Veszprémi Napló

Séd TV

Gebasz.hu

Stúdió KB - Zirc

Zirc és Vidéke -közéleti lap és hírportál

Rádió 24 - Dunaújváros

Szentgál TV

 

 

Támogatók: A város összefogása nélkül nem valósulhatott volna meg a rendezvény. Külön szeretnénk köszönetet mondani az itt következő kormányzati szerveknek, cégekenek és magánszemélyeknek, akik a legkülönbözőbb anyagi, eszköz- illetve munkabeli támogatást nyújtottak a „Let’s Speak Art!” számára:

 

Kiadásaink szinte teljes egészét az Európai Bizottságtól (Ifjúság 2000-2006 program), a Közép-dunántúli Regionális Ifjúsági Tanácstól és a Veszprém Megyei Önkormányzat Ifjúsági Bizottságától pályázaton nyert, kb. 5,5 millió forintos támogatásból fedezzük.

 

További támogatóink:

Zirc Város Önkormányzata, Ifjúsági Központ, Balatonfűzfő Önkormányzata, Stúdió KB, Chio-Wolf Kft., Fod Bau Építőipari Kft., Dr. Buda Imre, Pepe Cukrászda, Szociális Szolgáltató Központ, Városüzemeltetési Kht., Park Áruház, Zirci Takarékszövetkezet, Kotra Sándor –címfestő, Palkovics és Tsa Kft., Horváth László, Zirci Zeneiskola, Zirci Arborétum, Apátsági Plébánia Hivatal, Bakonyi Természettudományi Múzeum, Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház, Reguly Antal Műemlékkönyvtár… és még sokan mások

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!

 
EXTRAS / EXTRÁK
 
SIGN IN / BELÉPÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
 

Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS • Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe